بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Saturday, October 6, 2012

BINGKA UBI KAYU JAGUNG

Assalamualaikum.
Sok sek 2x........huhu!!!i'm suffering with flu again within a week. It's actually a cycle, started with si kenit Ahdia, followed by mommy, then Anis, after that Arfa & daddy. At that time i believed i already cured & with proud mommy mengejek daddy yg dapat package flu & cough. On the spot ALLAH balas dengan give me back my flu. Arrghhhh!!!berdosa dgn daddy le ni @ ALLAH mmg sayangkan mommy. Yelah, org yg selalu diuji dengan kesusahan & penyakit kan menandakan ALLAH sayang pada mereka. After all, hopefully dengan penyakit/demam ni gugur la dosa2 mommy, AMIN3x.....
N3 ni mommy jotdown resepi kuih tradisional yg mommy buat last Thursday. Tak biasa actually buat kuih bingka @ kami kat east coast panggil kuih bakar. Yelah permintaan kuih muih tradisional ni kurang mendapat perhatian dari 4A, so rasa malas je nak buat. Tapi mommy terliur plak tengok kuih ni yang dihasilkan oleh Bruneian dalam buku 'Cooking from the heart' -by Bruneihalal. 
So, mommy dah plan nak try buat sikit & tengok mcm resultsnya. Just buat half from the recipe sampaikan jadi confuse dengan sukatan ubinya. Hahah!!!secara jujur, lapisan bawah tu ada defect; mommy terkurang letak ubi & turn out jadi mcm cake (masa tu dah salahkan diri sendiri sbb lalai) tapi mommy proceed gak dgn lapisan atas. Alhamdulilah, nasib baik menjadi dengan jayanya lapisan atas. So, bila digabung kedua lapisannya maka tidak le nampak & rasa sangat kecacatan di bawah. 
Moral of the story, jangan lalai walau sesaat dalam melakukan apa jua pekerjaan. Satu lagi jangan cepat melatah & cuba atasi kekurangan dengan menggunakan kebijaksanaan. Last but not least, jika kita ada kelebihan, bantula org lain yang mengalami kekurangan. 
Okey baru masuk bab resepi kuih ye.

Bahan2:
Lapisan bawah
*1 1/2 cawan susu rendah lemak
*5-10 helai daun pandan
*250g gula melaka (next time mommy nak kurangkan 200g)
*1 biji telur
*750g ubi kayu (diparut halus)
*50g tepung gandum
*30g margerin
*pewarna perang/coklat

Lapisan atas
*1 1/2 cawan susu rendah lemak
*5-10 helai daun pandan
*750g gula castor (next time mommy nak kurangkan 500g)
*1 biji telur
*750g ubi kayu (diparut halus)
*50g tepung gandum
*1 cawan jagung manis dalam tin
*pewarna kuning


Caranya:

1. Untuk lapisan bawah; Didihkan susu, daun pandan & gula melaka. Tapis campuran & ketepikan.
2. Pukul telur & margerin serta tambahkan separuh dari ubi kayu yg telah diparut, tepung gandum & pewarna coklat. Kacau sebati.
3. Seterusnya masukkan sebahagian lagi ubi kayu tadi & kacau sehingga benar2 sebati.
4. Campurkan adunan dengan campuran susu tadi & kacau sebati.
5. Tuang adunan ke dalam dulang pembakar & bakar pada suhu 200'C selama 15 -20 minit.
6. Untuk lapisan atas; Didihkan susu, daun pandan & gula kastor. Tapis campuran & ketepikan.
7. Pukul telur serta tambahkan jagung manis, ubi kayu yg telah diparut, tepung gandum & pewarna kuning. Kacau sebati.
8. Campurkan adunan dengan campuran susu tadi & kacau sebati.
9. Tuang adunan ke atas lapisan bawah yang telah dibakar tadi.
10. Bakar semula sehingga masak (lebih kurang 20-30 minit).

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...