بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Sunday 16 October 2011

KERABU SEAFOOD


As salam.... last friday mommy served KERABU SEAFOOD as part of our diner menu. Actually quite sometimes dah xbuat kerabu seafood ni. Since undergo 'diet program' ni mmg selera tu tune lebih kepada menu2 yg kurang berlemak. Hehe!!! yg kelakarnya menu utk nasi kurang lemak tapi petang2 'gomol' cheesecake (sedap sgt). Kejap2 bukak peti ais ngap sekeping, jap lagi bukak plak, ngap lagi sekeping.... Mengalahkan Arfa yg hantu cheese. Mcm nak reduce weight ni?

Takpe la, korang tunggu & lihat jelah hasilnya menjadi @ tak. So, kerabu seafood ni mmg sesuai utk serve dgn nasi @ sedap juga kalau diratah macam tu je. Cara penyediaan pun senang & cepat.


Sumber: Majalah Rasa (keluaran Mac 2008)......Huii berzaman.

Bahan2:
  • Sotong (2 ekor dipotong bulat2)
  • Udang (10 ekor dibuang kulit)
  • Isi ketam (5 batang)
  • 2 batang serai (dihiris nipis)
  • 3 helai daun limau purut (dihiris nipis)
  • Cili padi (dihiris nipis)
  • Tomato -mommy guna cheery tomato (dibelah dua)
  • Bawang besar (dihiris nipis)
  • Sos ikan (2 sudu besar)
  • Jus limau nipis/lemon (3 sudu besar)
  • Garam

Cara2:
  1. Mula2 celur sebentar sotong, udang & isi ketam. Jgn lama sgt nanti isinya lembik.
  2. Dalam mangkuk besar masukkan sos ikan, jus limau nipis & gula. Kacau.
  3. Masukkan seafood; sotong, udang & isi ketam. (Boleh juga letak kerang/isi ikan/mussel etc)
  4. Tabur serai, daun limau purut, bawang besar, tomato & cili padi.
  5. Gaul rata semua bahan.
  6. Sedia dihidang.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...